onsdag 5 augusti 2015

Fiskesnack och fiskesjälvförtroende

Sportfiske är en prylsysselsättning av rang. Spön, rullar, linor och beten som för bara ett år sedan fångade bra med fisk duger plötsligt inte längre. Det måste vara modernt, köpas nytt. Trenderna avlöser varandra och det klirrar till i tillverkares och återförsäljares kassor. Och bra är väl det! Annars hade utbudet och kunskapen (samt nyfikenheten att prova nya saker) inte varit lika stort. Men det går också till överdrift, kan jag tycka.

På Fiskesnack hittar man ofta trådar där det divideras om vilken utrustning som egentligen är den bästa. Ska det vara haspel eller spinn? Flätlina eller nylon? Frågorna är många och svaren entydiga; det är en smaksak. Nu senast har jag läst tråden om flätlina eller nylon till abborrfisket. Jag är ny på området och kan väldigt lite än så länge. Hittills har jag bara provat 0,10 flätlina med kortare FC-tafsar och även tafsar av Carbon coated wire, 15 lb (alltid med små beteslås på båda för snabba betesbyten). I tråden pratas det om meterlånga nylontafsar och knyta direkt i jigghuvudet, utan små beteslås. För vissa har fisket direkt förbättrats av byte till nylonlina helt och hållet. Jag tänker nu inte göra mig lustig över dessa sportfiskare, dels för att de är fiskebröder men också för att jag själv inte har provat att byta bort flätlinan eller slopa beteslåsen. Jag tänker bara, i egenskap av nybörjare på abborrfiske, lufta en teori;

Man ska fiska där fisken finns och tro på det man gör.

Så, där var det sagt - en gammal floskel men ack så aktuell i dagens ältande av tekniker, utrustningar och teorier (jag är själv en av dem som ältar...).

Jag tror att om man är på rätt plats vid rätt tid så hugger abborrarna (och krokas) oavsett om man har haspel eller spinn, flätlina eller nylon, knut i jiggskallen eller litet betslås, en meters FC-tafs eller 20 cm dito. Det man tror på kommer att fungera i det läget, under förutsättning att man har viss vana och handlag med den typen av fiske som bedrivs.

Annat kan det vara när fisket är trögt. När borrarna tjurar längs botten likt en fjortonåring då pappan stängt av hemmets Wi-Fi. Då är läget tufft och det finns hundra tekniker och utrustningsvariationer samt en miljon olika beten att ta till. Men vilket ska man välja? Vilket är bäst? Jag önskar att jag hade svaren men som ni alla förstår så finns det inga. Olika vatten, årstider, väder, djup - allt spelar ju in och endast erfarenheten kan göra en klokare. Men här kommer Fiskesnack åter in i bilden, trots det motsägelsefulla i det hela.

Även om jag kan bli lätt yr av allas åsikter till höger och vänster om vilket som är "bäst" så är Fiskesnack trots allt en fantastisk källa av kunskap, idéer och uppslag. Man får helt enkelt sålla, välja ut de smaskiga tårtbitar som passar ens eget fiske. Och ta de allra proffsigaste proffsens "det-här-är-det-enda-som-funkar-tips" med en nypa salt medan man låter ett mantra viska i bakhuvudet;
rätt plats, rätt tid, tro...

Skitfiske på er, så länge!

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Har bara en undran har du testat drogshot vid aborrefisket? Det fungerar riktigt bra för borrarna ute på vänern, då man kan både ha två eller tre fiskar på tafsen. Jag har haft både vanling dropshot tyngd och balanspirk längst ner, båda funkar =).

  Mvh

  JFK7401

  SvaraRadera
 2. Tackar Jörgen! Jag har bara hunnit prova dropshot som hastigast än så länge. Hela abborrfiskegrejen är ganska ny för mig så hittils har krutet lagts på att behärska jiggning och Texas/Carolina (fiskar mest i täta näckrossjöar). Men, bra tips! Jag ska prova så småningom.

  Mvh Anders

  SvaraRadera
 3. borde ju trots allt funka att dropshota om du har en droptyngd unders, då den inte skall fastna. Men skall inte hetsa dig till nått, poppers skall tydligen också vara hett, har dock ingen erfarenhet själv av poppers. men skam de som ger sig, för eller senare så får man klämm på saker å ting. sedan är ju alla vattendrag individuella då det som funkar i en sjlö helt plötsligt inte funkar i en annan.

  ha det gött, och krya på dig med ditt sargade knä. Sist men inte minst Skitfiske på dig =)

  SvaraRadera