måndag 7 juli 2014

Äntligen lite arga skärgårdsgäddor

Nu är den efterlängtade semestern här och det betyder Öregrunds skärgård med motorbåten. Till barnens stora glädje drog vi ut direkt i lördags och sov två nätter i den flytande husvagnen. Det blev precis så trevligt och mysigt som vi hoppats.

Men nu till det viktiga; fisket! ;) På kvällarna körde vi maskmete efter abborre med ett mycket magert  resultat. Det blev ett gäng fiskar som låg i storleksklassen vuxen mans tumme. Det toppade vi sedan med ett gäng spiggar som var ännu mindre. Grabben var dock nöjd och det var huvudsaken.


Vackert som en tavla!

Gäddfisket som blev skedde på tidiga morgnar, solo i gummijollen. Som utpräglad insjöfiskare känner jag mig lätt vilsen i skärgården när det kommer till gäddfiske. Man vet ju dock ett och annat om hur de brukar fungera så första morgonen provade jag en djupvass där östan låg på. En grön/guldig Mcrubber åkte på och efter ett par kast bara så blev det ett vansinnigt hugg strax utanför vassen. Många rusningar senare landade jag en urstark fisk på dryga 5 kilo och 98 cm. Jag fortsatte att fiska av vasskanten men inget mer hände. Det blev några anhalter till innan solen blev för stark och det var dags att styra tillbaka till moderskeppet för att brassa frukost till barnen. En liten gädda till blev det den första morgonen.

Morgon nummer två bjöd på klart sämre förutsättningar. Eftermiddagen innan hade vi, på barnens begäran, flyttat långt ut i den yttre skärgården där växtligheten är mindre och de stora flata klipporna fler. Svårt att fiska gädda, visade det sig. På två skälvande timmar mellan 05.30 - 07.20 hade jag trots allt fyra smånafs och en liten som krokades. Dessvärre blev det pytt i panna av Hippishaken som lockade smågäddorna att nafsa men efter operation med tändare och Mend-It är den redo för nya äventyr.

Dessa äventyr kommer nog redan på onsdag morgon. Nu är vi tillfälligt hemma för att bunkra upp med mat och pyssla med lite andra saker. Vi åker dock ut redan i morgon igen till täckningssvackans boning och blir ute några nätter till. Då kanske jag ska låta gäddfisket styra vilka öar vi ska till? Eller vad tror ni familjen tycker om det?

Skitfiske på er, så länge!


Gäddfiske på morgnarna, skjuta ned militärer med ärtrör på dagarna...
Det är livet på en pinne, som min son sa häromdagen!
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar