söndag 22 december 2013

Nytt pass i ån


Det milda vädret fortsätter och under den gångna veckan har isen gått upp på inflödet till sjön. I fredags låg även två trevliga shadar, SlimJimShad från TN-Lures, i brevlådan. Jag blev tillfrågad att agera testfiskare av detta nya bete och tackade genast ja. En grön/guld och en lila/rosa med lite olika riggningar. En med båda krokar hängandes fria och en med främre fri och bakre fast. Detta är metoder jag provat på andra shadar med rundad buk t ex Hippishake från Piggkinglures och Lucy från Esoxgear. Det som brukar hända är att den med båda krokar fria får en något stabilare, vobblerliknande gång medan den andra riggningen gör att betet får yvigare och mer oberäkneliga rörelser. Så även med SlimJim, visade det sig.

Det yviga rörelsemönstret har gett gott resultat under hösten och blivit något av en favoritriggning. Men denna dag var det "vobblerriggen" som gav utdelning.


Jag började att fiska strax efter soluppgång. Det var mulet och regnade på ganska bra. Den lila/rosa fick inleda och jag blev mycket nöjd med betets gång. Rejält fladdrande shad och vaggande kropp. Problemet var vattnet i ån. Smältande snö och is hade förstås dragit med sig jord i vattnet och grumlat till det rejält. Antingen såg de inte betet eller så var gäddorna bara extremt sköldstela för det var dött som i graven. Efter en dryg timme utan ens ett pet började det kännas lätt hopplöst. Till historien hör att det är bara delar av ån man kommer åt från land så det började ta slut på fiskbart vatten (om man inte ville promenera 1,5 kilometer över leråker, vill säga).

Efter en kaffepaus dök plötsligt solen upp genom mörktunga moln. Då blev det byte till grön/guld med glitter i buken som fångar solljuset. Det högg i första kastet.

En 2-kilos som slukat SlimJimshad

På detta sätt fortsatte det. Sammanlagt 5 gäddor på ganska kort tid med en 3,5 - 4 kilos i topp. Samtliga på samma bete. Jag kan enbart konstatera att TN-Lures lyckats, att på första försöket, skapa ett riktigt bra gummibete med kraftigt lockande gång. Hatten av och tummen upp!


3,5 - 4 kilo på SlimJimshad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar