söndag 6 december 2015

Spinnbonus

För tre veckor sedan lade sig isen på hemmavattnet. Innan den blev tjock nog att gå på kom mildare väder. Milt nog att hindra isens framfart men utan att få den att försvinna. Tills idag!

Tio plusgrader under natten och kraftig blåst gjorde att synen av en öppen sjö väntade mig imorse, lycka! Jag kastade mig ut i en liten skranglig plastbåt lånad av markägaren där ordinarie båt ligger. Den sistnämnda ligger upp och ned på land och den rubbar man inte ensam. Därav den lilla instabila farkost som flängde runt i vinden som en vante. Men vad gör man inte för lite spinnfiske?

Fotstyrning - ett tecken på liten båt...
Jag började i ett sund och på beteslåset satt en Dofftail, papegoja. På femte kastet fick jag ett av de kraftigaste gäddhugg jag någonsin upplevt. Den tyngden och stumheten i linan var helt galen. Efter ett blixtsnabbt mothugg var fisken bara borta. Inga märken i tailen, ingenting. Snopet!

Jag fortsatte men det var riktigt trögt. Först efter ett par följare, en timmes fiskande och byte till en AL-Tail var det dags för första gäddan på över tre veckor. Äntligen!

Först en liten...

... och strax därefter en lite bättre.Även Dofftail lockade fisk.
Drygt tre timmar senare hade jag krokat av sex gäddor med en topp på blygsamma ca 3,5 kg. Då hände något väldigt tråkigt. Lexans linspridare hakade upp sig i högerkanten varje gång den kom dit och följaktligen lade sig merparten av linan på spolens högra sida. Obra! Det gick att fiska hjälpligt men jag ledsnade ganska fort på problemen det innebar. Det fick bli hemgång och rullmek istället.

På väg hemåt, rätt nöjd ändå...


Väl hemma och efter att ha skruvat isär hela rullen samt rengjort linspridaren minutiöst kunde jag tyvärr konstatera att den behöver bytas ut. Efter två års hårt användande verkar den ha gjort sitt och blivit nött i spåren. Nu hoppas jag att det går att hitta en sådan reservdel. Om inte kanske det ses som en giltig orsak att köpa sig en ny rulle...? ;)

Skitfiske på er, så länge!


2 kommentarer:

  1. http://www.mikesreelrepair.com/
    om du inte redan har kollat på den sidan så rekommenderar jag det. Jag har ingen aning om hur priserna, kvalitet etc. är men en bekant har köpt delar därifrån för att fixa en gammal abumatic, så det borde ju finnas delar till din rulle också!

    SvaraRadera