torsdag 17 december 2015

2015 - en krönika, del 1

Jaha, då var det dags att runda av ännu ett sportfiskeår. 2015, året som har givit och tagit men tyvärr mest av det senare. Det här är första delen i en liten resumé av året som har gått. Det hela började på isen.

Redan i december 2014 bestämde jag mig för att testa det där med isfiske för första gången på ca 15 år. Gamla angeldon dammades av, linor och krokar byttes ut och mört inhandlades. En ny bekantskap, Aleksander följde med ut på första turen. Han körde med ismetespön istället och efter att ha drillat en fisk på ett utav dessa var jag fast. Senare samma dag beställde jag fyra stycken.
 
Turerna efter satt det mest spön ute och bara ett fåtal angeldon. Aleksander fortsatte att närvara med sitt trevliga sällskap och fisket gick bättre och bättre i takt med att vi slopade mindre, levande mört till förmån för stor, död sill. Jag gissar att gäddorna i det extremt grunda, och därmed oerhört kalla vattnet är rejält stela och stillastående. Kanske en stor och stilla sill kräver mindre energi att attackera? Jag vet inte vilket men vad jag däremot vet är att fällen blev något färre med sill på krokarna men sniporna försvann och medelvikten på landad fisk steg rejält (länk till ett utav de passen här). Några utav de metersfiskar som kom upp under vintern här nedan: 
Efter kanske 7-8 ispass kom plötsligt våren ganska tidigt. Första båtpasset var redan i slutet av mars och i vanlig ordning var det extremt trögt precis efter islossningen. Vattnet var ännu oerhört kallt och gäddorna för tröga för beten i rörelse, om än låååångsamt hemtagna. Om det inte vore för den kolossala spinnabstinens som river i själen efter vintern kanske man skulle prova mete istället någon gång?
 
Efter en vecka eller två hade vattnet värmts upp och gäddorna var i gasen. Det första passet som var bättre kan man läsa om här.
 Bara en vecka senare var det dags för guidning á la Karma 14. Daniel och Tobias från Västerås hade budat hem en heldags fiske med mig för osannolika 4000:- och det var dags för mig att ge dem valuta för pengarna.

Tobias med PB - 1080 g

Guiden med fisk

Tobias igen med fin fisk strax under metern.

En fantastiskt trevlig dag som utökades till att bli en halv dag till. Vill man läsa mer om den guidningen finnar man det här.

Vårfisket fortsatte ganska bra och förlek blev snart till efterlek. Men innan den övergången hade jag ett riktigt trevligt pass som jag inte glömmer i första taget; PB-passet.
Det var en dag när allt stämde och flera fiskar strax under metern kom upp innan en ruskigt tjock fisk på 104,5 cm högg på en AL-Tail.

10,1 kilo och plussare nummer 1 för min del. Det tog flera dagar innan leendet avtog...
Veckan efter detta minnesvärda pass var det dags för en av årets två gäddfisketävlingar för min del; King of Mälaren, vår 2015. Jag fiskade med Aleksander och hans kompis "Honken" under namnet Team Lilla Gubben.
Kapten Honken
Vi misslyckades ganska ordentligt med endast en godkänd fisk på exakt 70 cm. Det fick bli nya tag till höstens upplaga.

Väl på hemmavattnet igen visade sig efterleksfisket ha satt igång. Vattentemperaturen steg, näckrosorna gjorde resolut entré och gäddorna var glupska. Vid denna härliga årstid fick jag också lite gäster som dök upp från huvudstaden. Först ut var Christian "Pikecandy" Asp


och två veckor senare var det TPF:s och Caesarlures tur.


Två mycket trevliga pass med hyfsat fiske i gott sällskap.

I slutet av maj var efterleksfisket i sitt esse och ett par godkända fiskar fick syna båtkanten. Bästa passet var tveklöst en ljummen kväll där jag och Aleksander hade riktigt trevligt fiske bland galna gäddor. Det kom inte upp några monster men snittvikten var god och huggen brutala.
Bara en vecka senare visade det sig att mitt gäddfiske skulle komma att ligga på is ett bra tag framöver. Olycka!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar