tisdag 22 december 2015

Julgädda

Något fantastiskt skedde idag. Öppen sjö och spinnfiske efter jobbet - den 22:a december! Vädret är smått galet men spinnfiskaren klagar inte, tvärtom.

Vid strax efter 12.00 gav jag och Aleksander oss ut på hemmavattnet. Med bara ett par timmar på oss var tanken så lite båtåkande och så mycket beten-i-vattnet-tid som möjligt. Vi körde en kant som är glödhet under tidig vår och som även kan leverera stor fisk under hösten. Ett ställe som har varit igenväxt och icke fiskbart tidigare. Drifterna började och fisket var trögt som vanligt i det kalla vattnet.

Det visade sig också vara mer växter än vi först trott så vi blev ändå tvingade att åka en bit till en större vik. Där var fiskarna på hugget och vi tog fem gäddor på kort tid. Dessvärre var storleken inte mycket att hänga i granen.

Guldglittrig SyndromTail var melodin för dessa snipor.

När sjätte gäddan högg hände något konstigt. Klent hugg och sedan känslan av en liten fisk i andra änden. Men efter ett par sekunder blev det plötsligt väldigt tungt. - Oj då, stor fisk, sa jag och tänkte att den kanske simmat mot båten efter hugget och därför känts liten. Fisken stångades rejält och kunde stundvis knappt rubbas. När den närmade sig båten utbrast Aleksander; - Oh, jävlar! Det är en stor fisk som tagit den lilla! - Håven, skrek jag och Aleksander gjorde sig redo. Vid båtkanten anade den större fisken fara och släppte snipan den huggit på men den hade inte räknat med Aleksanders svarta bälte i karate-håvning. - Jag fick den! Stor fisk, sa en nöjd Aleksander.

Och stor var den! 108 cm och 7,9 kilo. Synd bara att den inte högg på mitt bete utan på den stackars snipan som hunnit före fram till SyndromTailen. Fisken räknas därför inte men var lika rolig för det.
Kul med stor fisk i farten och fantastiskt att ens kunna spinnfiska vid denna tid på året. Nu vankas familjehelger men det milda vädret verkar hålla i sig. I början på nästa vecka kommer ett par lediga dagar och med lite tur är sjön fortfarande isfri då. Jag håller tummarna!

God Jul på er, så länge! (och skitfiske, förstås...)


1 kommentar:

  1. Mycket spännnade läsning. Skriver lite själv på: https://andersmatti.blogspot.com/

    SvaraRadera