måndag 31 augusti 2015

Rapport från Misterhult

Dag 1

I fredags var det så äntligen dags - det årliga besöket hos min gamla fiskevän Freddan nere i Misterhult. Otålig, som man lätt blir när man längtar efter något länge, segade sig tiden fram under fredagens morgon innan det blev dags att sätta sig i en bil belamrad med fiskeprylar. Sedan blev allt ännu mer otåligt under de dryga 4,5 timmar som bilresan tog men vid halv fyra knastrade äntligen gruset på Freddans gårdsplan under bilens däck. Äntligen!

Freddan hade slutat tidigare från jobbet och båten var redan färdiglastad och kaffet nybryggt. Vi kastade oss ut.

Planen var att fiska oss fram till en mar där kvällen skulle avslutas. Vi fick några mindre gäddor på vägen (och tappade någon finare) men det var först inne i maren som det drog igång ordentligt, så småningom. Det var febril aktivitet på betesfisken där inne och abborrarna var uppe i ytan och jagade. Därför började vi köra lite popper vilket gav några mindre fiskar.

Freddan med sin första popper-borre.
De var lite svårflörtade och efter att ha provat runt en del satte jag på ett litet spinnerbait. Nästan omgående fick jag ett stort gäddhugg som bommades. Kort därefter small det på igen. Mitt Shimano Crucial Bass-spö fick sedan jobba hårt. Med 0,10-lina på rullen kunde jag inte direkt pressa fisken som gjorde rusning på rusning (en på mellan 10-15 meter!). En god stund senare kunde gäddan äntligen glida in i håven.

100 cm...

...och någonstans mellan 5 -6 kilo är störst fisk hittills på abborrspöet. Riktigt roligt!
Efter denna fina fisk sadlade vi om till gäddgrejorna igen. Det tog en stund för oss att inse att det var just spinnerbait som gällde denna första kväll. Tailbeten ratades kategoriskt och shadar tog några fiskar men blev mest paddellösa.

En Abstain Swimmer och två CL Shad 14 fick se sig pensionerade...
Ett spinnerbait från Rock ´n Rolle åkte på och då började det att lossna. Det blev sammanlagt runt tio gäddor under kvällen, inga riktigt små men heller inga större än den på bilderna ovan.

Innan vi visste ordet av hade klockan blivit nio och solen hade försvunnit. Uppslukade av fisket hade vi glömt att äta middag och med kurrande magar tog vi oss in till en klippa där vi hade sett en lämplig tältplats bland träden i mossan. 

Grillen på g!
Freddan slog upp tält, jag började pyssla med grillen och sedan njöt vi av god korv och en vacker augustikväll.

Dag 2

05.00 ringde alarmet och med stela ryggar (åtminstone jag efter en natt på tunt liggunderlag) letade vi oss ut i morgonen. 

Tältet fick stå kvar till nästa natt.

Morgonkaffe på klippan - svårslaget!

Freddans Utter ligger redo för en heldag.
Fisket började inne i maren där vi slutat kvällen innan men vi upptäckte ganska snart att rovfiskarna inte jagade så vi sparade detta smultronställe till kvällen och for mot nya vatten. Vi tänkte prova abborre i några trånga sund där den kraftiga vinden låg på. Vi fick aldrig anledning att ändra det konceptet utan körde på ända fram till lunch (bortsett från en grötpaus i båten).


  
Abborrarna fanns överallt och var mer än villiga till hugg. Vi plockade ett stor antal (ingen aning om hur många) varav de flesta låg mellan 3 - 5 hg. Det var galet roligt fiske trots att de stora fiskarna uteblev. Mitt på dagen tog vi ett break och åkte hem till Freddan ett par timmar för lunch och för att ladda batterier. Har man en Iphone som både kamera och plotter (och saknar laddarmöjligheter i båten) så räcker inte batteriet särskilt länge.

Med nya krafter fortsatte andra halvlek, även den i abborrens tecken till en början.

Kapten Freddan i den trånga och stenrika skärgården i Misterhults omgivningar.
Jag började få lite gäddfrossa trots att abborrarna nappade och blev tvungen att byta till det tyngre spöet.

Wolfcreekshad i Motoroil lyser vackert i solen.
Freddan plockade en mängd abborrar medan jag bommade ett flertal gäddhugg på shadar och spinnerbait, tog en mindre på min Syndrom Tail innan jag bytte tillbaka igen till abborrarna.

På väg mellan två fiskeplatser såg vi en kraftig brandrök på håll. Det visade sig brinna på en ö (inte där vi kampat, som tur var) och vi larmade brandkåren. På bilden nedan syns det knappt men rökmolnet var riktigt rejält och senare fick vi veta att det brann på ett område av 100x200 meter. I tider av eldningsförbud är det viktigt att släcka sina picnicgrillar ordentligt.  


Fisket fortsatte och tiden går fort när man har roligt, som bekant. Det hade blivit sen eftermiddag och vårt favoritställe - maren - kallade på oss.

Ingången till maren. En smal "å" löper genom vassen och med det låga vattenstånd som nu råder kommer man bara in om man fäller upp motorn och sedan leker gondoljär.   
Betesfisken var redan i full gång och små ringar bröt ytan överallt, hela tiden. Det var ingen synlig jakt på gång men nu var det gäddfiske som gällde. Freddan körde med gummishadar i olika storlekar medan jag fortsatte där gårdagens kväll slutat - med spinnerbait. Freddan hade några följare och jag ett halvhjärtat hugg. Tailbeten fick prova lyckan men det gav ingenting denna dag heller. Efter en stunds bytande och trixande med enbart följare och halvdana hugg (varav ett stort på en Mcrubber) så plockade jag fram d-laget ur väskan - mina fåtal dammiga jerkbaits och sliders.

Inte ofta på mitt beteslås. Kanske ändring på det?
På andra kastet med Bustern högg det brutalt strax efter nedslaget. En urstark gädda kämpade väl innan Freddan snyggt håvade.

Strax under både metern...

...och 6-kilosstrecket.
  Kort därefter var det Freddans tur som fiskade med en Real Hearing Shad, modell mindre,

Fin fisk runt 5 kilo.
Kvällen fortsatte på samma sätt med ett antal fina gäddor men inga större än de på bilderna. Flest tog jag på en Rapala Slider i fluo-firetiger. Ett bete som jag knappt fiskat med på två år men som marens gäddor tydligen var helt galna i. Det är tur att man är garderad och har med sig alla möjliga beten ut i båten.


Även dag 2 skulle tyvärr ta slut och trots att riktiga toppfiskar saknades var vi mer än nöjda efter denna fantastiskt fina heldag i skärgården. Grillen åkte fram efter solnedgången igen och det var inte direkt svårt att somna när vi något senare kröp ned i varma sovsäckar.

Dag 3

Söndag och sista dagen. Vi skulle bara hinna fiska i tre timmar ungefär innan det var dags att packa ihop och avsluta för denna gång. Freddan körde abborre från start medan jag envisades en stund med gäddfiske trots att det till en början var stiltje. Freddan plockade fisk på fisk och jag kammade noll. 


När Freddan sedan plockade helgens största borre på ca 6 hg bytte även jag till det lättare spöet och det blev ett litet race med fiskar i samma storleksklass som under gårdagen, 3 - 5 hg. Vi plockade fisk på fisk och hade det allmänt trevligt när plötsligt tiden satte käppar i hjulet. Det hade blivit dags för det där hemska, tråkiga; hemgång...

En oerhört trevlig helg var över och motvilligt packade vi oss hemåt och ur båten. En lång bilfärd hem väntade för min del men jag hade åtminstone sällskap av nya och trevliga minnesbilder från helgen. Stort tack för denna gång Freddan. Vi ses i november på mitt hemmavatten!

Skitfiske på er, så länge!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar