torsdag 4 juni 2015

Grumliga gäddor, ekolod och trasiga knän

I måndags blåste det nästan storm över upplands norra delar. När jag åkte förbi sjön såg jag vågor större än någonsin tidigare på det vattnet. Av erfarenhet vet jag att det dagen eller dagarna efter sådant blåsväder är lönlöst att fiska. Vattnet är rejält uppgrumlat och gäddorna (åtminstone de större) tjurar i vassen. Det är samma visa varje gång. Och ändå måste jag förstås pröva efter att jag låtit syndromet ta över.

I tisdags blev det därför ett eftermiddags/kvällspass. Vinden var fortfarande kraftig men inte som under måndagen. Det som var nytt för dagen var att fisket bedrevs till stor del sittandes. Inte så värst smidigt men med ett högerknä svullet som en handboll var det antingen att sitta eller att inte fiska alls som gällde. Utan att det blir ett långrandigt gubbsvamlande om mina åkommor så kan jag kortfattat säga att jag har två trasiga knän. De har tillsammans opererats sex gånger och nu verkar det vara dags för nummer sju. Något hände för 1,5 vecka sedan i det knä som till vardags ses som det "bra" knät. Nu är det långt ifrån bra och därmed sittfiske i väntan på operation.

Fisket var som man kunde vänta sig i den grunda sjön dagen efter stormbyar; supertrögt! Inga större fiskar visade sig men jag lyckades knipa tre mindre fiskar samt bomma 5-6 försiktiga kontakter.

En av sniporna som gillade Mcrubber. 
Frustrerad av sittfisket ställde jag mig upp en stund men det funkade inte länge. Istället såg jag mig besegrad och vände hemåt. Det är med stor oro som jag nu undrar hur fisket kommer att se ut framöver. Att mitt måndagsexemplar till knä måste in på lagning nu råder det ingen tvekan om men frågan är när det håller att stå på igen? En fråga utan svar men jag räknar resignerat med att få sittfiska ett bra tag framöver.

Om jag ledsnar på det kan jag ju alltid leka med ekolod istället. Jag har nämligen precis köpt mitt första, någonsin! När jag och Freddan fiskade mycket för tjugofem år sedan hade vi inga pengar och sedan jag började igen för två år sedan har jag bara fiskat jämngrunda dysjöar. Därav inget ekolod. Men nu tyckte jag ändå att det var dags, framförallt med tanke på de alternativa, nya vatten som jag hade tänkt att fiska under sommaren när dypölarna växer igen (om nu knät tillåter det, vill säga). 


Då jag inte kan något om lod eller ens vet om jag kommer att ha nytta av ett så var det enkelt och billigt som fick vara ledorden. Även portabelt, då jag vill kunna flytta runt det mellan olika båtar. Jag hade tänkt att försöka testa det till helgen, om tid och ben vill. Först måste jag bara skaffa ett lämpligt batteri, med tillhörande vattentät förvaring.

Skitfiske på er, så länge!

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar