fredag 9 oktober 2015

Tufft läge

Hösten är som bekant här och då även en av årets högtider för gäddfiske. Vattnet kyls ned och all jobbig växtlighet som tidigare hindrat fisket skrumpnar ihop och faller till botten. Plötsligt kommer man åt de större gäddorna igen och de blir som vilda under blåsiga och regnruskiga höstdagar. Men det var just det; blåsiga och regnruskiga!

Eftermiddagsbild från tidigare idag. En timmes hugglöst fiske mellan jobbet och dotterns tåg. 
Nu är vi i norduppland inne på tredje veckan i rad med strålande sol och svag vind. Tuffa förutsättningar för ett lyckat gäddfiske i ett, förvisso brunfärgat men klart vatten runt en meter djupt. Det enda som kan göras, om man envisas med att nöta på i detta grunda vatten, är att just nöta på. Testa olika tider, olika tekniker. Men jag har inte alls lyckats ännu. 

Läget är tufft och jag önskar innerligt att tid och möjlighet fanns till båt i djupare vatten. I vatten där det förvisso också är trögt och svårt ibland men där gäddorna kanske inte skyggar lika extremt mycket för sol och bleke som hos mig. Men tid och möjlighet saknas och då får man försöka göra det bästa av situationen; fiska i sitt väderkänsliga hemmavatten ändå och lära sig mer under resans gång! 

Därför blir det ett kortare pass i morgon igen. Trots att SMHI lovat 1 sekundmeter och klarblå himmel...

Skitfiske på er, så länge!

     

2 kommentarer:

  1. 1m/s är väl vind ändå! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, sant Jocce! Jag måste bara få vara lite bitter gubbe ibland. :)

      Radera