söndag 25 januari 2015

Lyckat pass med god snittvikt

07.15 i norduppland. Det är en minusgrad i luften och mörkret ligger fortfarande tungt. Det bryts endast att två ljuskäglor som dansar över den snötäckta isen. Gestalterna rör sig målmedvetet norrut med varsin ismetespulka på släptåg.

Jag och Aleksander placerade snabbt ut våra spön samt några don innan ljuset kom. 10 spön, varav 4 agnade med levande mört, 2 med död sill på 300 g styck samt 4 med död strömming. På de fem donen hamnade en sill och 4 strömmingar. Första fället kom efter drygt en halvtimme, på donet med sill. Den blåa angellinan sprutade av spolen och adrenalinet stegrade. Vi hade tidigare kommit överens om att, förutom ta fällen på egna spön, turas om med eventuella fäll på don. Det var jag som tog det första.

5+ och ca 95 cm
Efter snabb retur och ny sill på krokarna dröjde det inte så länge innan nästa fäll, men denna gädda, som tagit en av strömmingarna var borta redan när vi kom fram till hålet. Dags att återgå till brasan och kaffet.


Det blev en liten stunds väntan och vi hann börja ifrågasätta vårt val av plats och började diskutera vilka don som skulle omplaceras vid eventuell förflyttning. Vi avbröts dock av ett fäll i hålet närmast oss.

En till fin fisk som med sina 4,5 + var dagens minsta gädda.
Första fisken någonsin som jag drillat på eget ismetespö - kul!
Det var min gamla dammiga Shimano Stradic som fick jobba. 
Vi hade kommit in i en huggperiod och fällen avlöste varandra. Nästa landade fisk blev dagens största och även den tog en sill.

102 cm och 6,7 kilo! Den var full med mask, som alla
andra fiskar som landades denna dag.
Efter denna vackra fisk blev det en lång väntan. Vi bommade två fäll på angeldon och därefter dröjde det över två timmar innan vi åter fick nöjet att kuta över isen.

Lång väntan vid "baslägret" blev det men åtminstone i solens sällskap...
... innan det äntligen var dags igen.
Det var ytterligare en bättre fisk som inte kunde motstå en oljig strömming. Denna fisk var dagens bästa fighter med ett flertal roliga rusningar.

Precis under metern och 5,7 kilo.
En ny huggperiod var ett faktum och Aleksander fick springa direkt på nytt sillfäll.

In action!

En till bättre fisk med hyfsat huvud och 98 cm men
"bara" 5+ med sin slanka kropp.

Maskarna krälade överallt och fastnade ständigt i
vågpåsen/avkrokningsmattan.

Release av samma fisk.
Strax därefter fick jag ett nytt fäll på samma spö där jag tagit min senaste fisk mindre än en kvart tidigare.

Ännu en vacker 5+ gädda som fallit för strömming. Även denna
bjöd på rejält motstånd vilket gjorde att jag först trodde att det var
samma fisk som tidigare men det var två olika.
Denna gädda blev den sjätte landade och även dagens sista. Klockan närmade sig 15.00 och vi var båda tvungna att bege oss hemåt till väntande familjer. Vi kände oss ganska tillfreds när vi gick runt till hålen, sakta och metodiskt monterade ned alla spön och don. Det var en lyckad dag som stundvis bjöd på tvivel och frustration men som i slutänden levererade över all förväntan. Sex fina gäddor och samtliga på dött agn som är helt nytt för oss båda att fiska med. Trots att de fyra levande mörtarna som satt ute var stora och pigga så gav de inte ett enda fäll. Min teori är att sjön är så oerhört grund att vattnet blir extremt kallt. Gäddorna är vansinnigt köldstela och tar enbart lätta byten. Dessutom sållade vi bort sniporna som annars gärna tar mört av mindre kaliber. Huruvida detta stämmer eller inte vet jag ej men en sak vet jag med säkerhet; hädanefter blir det bara dött agn!

Hemgång i solnedgång. Livet är bra fantastiskt!

Skitfiske på er, så länge!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar