måndag 3 november 2014

Rapportering från Misterhult


Efter sex timmars bussresa i fredags var jag äntligen framme hos min gode vän Freddan. Gäddnerverna slet och skrek i våra inre så det blev lite kvällsriggning av beten innan en tidig sänggång. 

Lördag morgon. Mörkret tryckte sig fortfarande hårt mot fuktiga fönsterglas. Utanför fick vinden redan trädkronorna att svaja i takt. Det var en hel timme kvar tills alarmet skulle ringa uppgång men ett fiskesyndrom kunde inte somna om. 

Efter lång väntan var det så äntligen dags att packa i Freddans
Utter och bege sig ut i Misterhults skärgård.
Fisket började i en mar som vi upptäckte under förra årets höstträff. Ett slutet system sånär som på en liten trång å genom en vass som båten precis tar sig igenom. Innanför vassen djupnar det till ca tre meter och därefter kommer ett stort område med en tjock bädd av växtlighet en meter under ytan, med lite hålor här och där. Vi började med att drifta på det djupare partiet och mitt gäddsyndrom till trots var det faktiskt abborrspöet som fick börja. Det dröjde inte länge förrän det högg på ordentligt.

Första fisken och även den största abborren
som kom upp under helgen - 680 gram.
Medan vi drev vidare tog jag ett par riktigt fina abborrar till men sedan kom vi till det grundare partiet och när Freddan plockat tre snabba snipor bytte även jag till gäddgrejorna.

En av många i denna storlek...
Gäddorna var verkligen med på noterna och det blev ett litet sniprace inne i maren. De var dock stundvis extremt kinkiga och det var mycket smånafs i våra gummin. De flesta beten ratades helt då det tydligen skulle vara riktigt naturtroget i dova färger som gällde i det klara vattnet och mulna vädret. Freddan prickade in rätt bete direkt med en Savage Gear real hearing shad i svart/pearl. Den fångade 14 av helgens 23 landade gäddor och utklassade övriga beten som var med. Själv började jag att prova en del tailar. Främst de två nya från CaesarLures som dök upp i förra veckan.


Tailbeten var inte ens i närheten av att duga. Under hela helgen hade jag ett enda nafs på dessa och då var det en Big Mcmanus paddle som fick sig en skråma på gummit. I övrigt var det shadar som gällde. Medan Freddan körde på med sin Real Hearing så provade jag genom mitt gummisortiment och hade klart mest framgång med en Mcrubber i svart/pearl. Även en blå/vit Wingman knep ett par gäddor. 

Wingman från Eastfieldlures
Efter många timmars fiske kom jag på att jag hade en Hippishake i svart/pearl med lite rött på buken som nog skulle vara riktigt het. I andra kastet högg det brutalt och hem vevades sedan ett paddellöst bete. Små skitgäddor!

När solen började att leta sig ned bakom grantopparna på lördagens eftermiddag var dag ett till ända. 16 gäddor hade fått bli avkrokade och en handfull fina abborrar. Vi hade minst 20 ytterligare nafs och halvdana hugg som inte gav något annat än sargat gummi. Störst fisk första dagen var en fyrakilos som Freddan knep.


Lördagen avslutades på en kobbe med grillade hamburgare, värmande brasa, trevligt umgänge och en god natts sömn i tält.


På söndagens morgon vaknade jag som en kung. Vinden susade försiktigt i träden och östersjöns ljud och dofter fyllde mina sinnen. Då är det härligt att bara ligga kvar i sin varma sovsäck och insupa omgivningen, gärna ackompanjerad av en morgonsnus (för oss dumma nikotinslavar). Klockan ringde, gröten och kaffet kokades, lägret revs och så gav vi oss ut på innanhavet för dag två. 

Freddan styr mot nya ställen.
En lite större vik med tillhörande inlopp skulle prövas enligt planen. Vädret var detsamma som under lördagen med gråmulen himmel och en god sydlig vind. Det var fortsatt dova gummibeten som gällde dag två. Inloppsviken visade sig tyvärr vara svårfiskad då det var extremt mycket ytlig växtlighet. Vi provade att fiska i växtbältets utkanter, där det blev djupare också, men hade ingen framgång. 


Det blev till att fiska sig tillbaka till de områden vi hittat fisk på under lördagen. Det var först när vi var tillbaka utanför maren som söndagens första (och även största) gädda högg på min svart/pearliga Mcrubber.

Ca 95 cm...

...och runt 5 kilo.
Därefter lossnade det lite för oss men något race blev det aldrig. Vi fick betydligt färre gäddor andra dagen men med något högre snittvikt.


Sniporna var dock med även under söndagen...
När man har roligt går tiden som bekant alldeles för fort och innan vi visste ordet av så började det att mörkna och därmed var även dag två till ända. Summerat gav helgen 23 gäddor och en handfull abborrar. Men främst gav den kvalitetstid med gott umgänge och utevistelse i vacker skärgårdsmiljö. Jag längtar redan tills jag får komma tillbaka och nästa år kanske man skulle satsa på ett vårbesök också?

Skitfiske på er, så länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar