söndag 18 maj 2014

Nytt, stort och spännande... men trögt

För många av er som läser detta är skärgårdsfiske kanske inget speciellt utan det vanliga hemmavattnet. För mig som insjöfiskare är det däremot nytt, stort och spännande.

Under tidig söndagsmorgon begav jag mig norrut, upp till Karlholmsbruk och dess kuststräcka. Där bor Roger, en nybliven båtägare som hittade min gamla kontaktannons på Fiskesnack. Han bjöd in mig till ett skärgårdspass och jag tackade genast ja. Vi skulle höras i slutet på veckan om vilken helgdag, beroende på vädret. Nu visade det sig kvitta, det var lika dåligt gäddväder (fullt sommarväder) bägge dagarna.


Fantastisk morgon, rent estetiskt - inte gäddfiskemässigt

Vi lämnade hamn vid halv åtta-tiden och styrde ut i den oerhört grunda och stenfyllda Karlholmsfjärden. Då varken jag eller Roger vet var gäddorna står att finna just nu hade jag ringt en bekant om råd igår. Han rekommenderade en grundmar som, tack vare landhöjningen, nästan blivit till en insjö. Det var med nöd och näppe som Rogers ganska stora båt tog sig in men det gick precis.


Rejäl och stabil fiskemaskin

Väl inne i maren syntes mycket betesfiskaktivitet på ytan. Det såg riktigt lovande ut, om man nu bortsåg från stiltjen. Jag började med SlimJim shad i FS grön/guld - den gamla klassikern. Efter ett par kast krokade jag en 2-kilos som dessvärre skickade min trotjänare i graven. Jag såg något guld/glittrigt sjunka mot botten när gäddan kom till båten och det var paddeln. Jag har lätt tagit över sextio gäddor på den shaden och den var bra sargad så nu fick den slutligen simma vidare till gummi-himlen.


Det är nästan så han förtjänar en begravning, SlimJim

Vi driftade vidare i maren men trots att betesfisken fortfarande var aktiv så gick gäddorna inte att lura. Värmen steg under morgonen men vinden uteblev. Vi beslöt oss för att lämna det inneslutna området och söka vindkanter. Resterande del av passet flängde vi runt i jakt på lovande ställen, hade ca 6-7 pet tillsammans men krokade inga fler gäddor! 
Det var något så vansinnigt trögt och vi ångrade att vi inte stannat kvar i "insjön" eftersom vinden så småningom tilltog och letade sig in även dit (det handlade förstås mest om att vi inte hittade i det, för oss, nya vattnet).

Surt kan tyckas men det var en trevlig dag med fantastiskt väder, ny bekantskap samt lärdomen man får av att göra misstag. Nya tag till nästa gång!

Skitfiske på er, så länge!


2 kommentarer:

  1. Hej! Har tänkt att testa på karlholmsbruk inom snar framtid. Har du några tips på platser samt kanske vill dela med dig av var den mar ni åkte till finns? Tack på förhand! Mvh/ Fredrik, uppsala.

    SvaraRadera
  2. Hej Fredrik!

    "Maren" är Norra fjärden som ligger mellan Stångharen och Svartharen. Ett trevligt område som tydligen brukar kunna hålla bra med fisk. Har själv för lite erfarenhet från stället för att uttala mig. Skitfiske!

    SvaraRadera