Vid 07.00 mötte jag Aleksander i morgonmörkret och vi begav oss lite längre än senast, bort till en vassträcka innan ett sund där stora mängder betesfisk brukar samlas på senhösten. Vi satte ut alla 14 don samt 6 ismetespön innan gryningen och parkerade sedan i campingstolarna med en rykande varm kopp kaffe. Livet kan vara sämre.
Vi var nyfikna på att se hur död strömming skulle mottagas av gäddorna på mitt hemmavatten. Medans jag hade införskaffat strömmingen hade Aleksander också fixat levande mört så nu skulle det jämföras vilket som fungerade bäst.
Vaccumpackade ligger de och trängs, i väntan på gäddtänder! |
Först tänkte jag fästa stingern med pärlorna i första krokens splitring men insåg att den spända wiren då skulle sitta en bit ovanför strömmingens rygg och kanske vara i vägen vid gäddans hugg. Istället trädde jag den över krokskaftet och fick därmed ned den "längs ryggen" på betesfisken. Pärlorna vet jag inte om de gör någon nytta där de sitter men man måste experimentera för att lära sig. Splitringarna kan man ju egentligen hoppa över men jag gillar att enkelt kunna byta krokar om så behövs. Nu skulle det bli intressant att se hur dead bait och specialtackel fungerade.
Edit 24/1: Specialtacklet med splitringar var inte bra, så här i efterhand. Wireöglorna ville vandra ut i ringarna och samtliga tackel är nu gjorda på gammalt hederligt sätt med wiren virad runt krokskaften.
Första fället kom på mört och en snipa landades.
Därefter blev det inom kort ytterligare två fäll på levande mört varav en snipa och en lite bättre fisk.Edit 24/1: Specialtacklet med splitringar var inte bra, så här i efterhand. Wireöglorna ville vandra ut i ringarna och samtliga tackel är nu gjorda på gammalt hederligt sätt med wiren virad runt krokskaften.
Första fället kom på mört och en snipa landades.
Vid det här laget hade inte strömmingen gett något och jag insåg misstaget. Jag hade placerat agnet på botten, liggandes på gräsbädden som täcker dyn. Kanske det hade sjunkit ned för långt och låg osynligt för gäddorna? På fem don höjde vi upp strömmingarna en halvmeter ovanför botten och det blev fäll innan vi knappt var färdiga. Den första bommades och även den andra. Sedan höjde vi samtliga fjorton don och det fällde på nytt men denna satt.
Smal metersfisk, full med sniglar |
Två gånger under grillningens gång fick vi springa på strömmingsfäll men båda gånger var gäddan borta och hade tagit agnet med sig trots två trekrokar förankrade i betesfisken. Totalt hade vi sex fäll på levande mört varav vi landade tre snipor och en lite bättre. På död strömming däremot hade vi säkert tio fäll varav, också där, fyra landades. Samtidigt som strömmingen gav fler bommade gäddor så var snittvikten betydligt högre. En snipa, en mittemellanfisk och två metersfiskar.
Metersfisk nr 2. Denna långa och smala dam högg när hälften av donen och spöna var nedplockade inför hemgång. |
Samma fisk som ovan. Vid närmare eftertanke är nog denna fisk på 100 cm eller 100+ och ca 6+ kilo förmodligen mitt angel-pb. Riktigt roligt! |
Ha nu ett riktigt skitfiske, så länge!
Hej!
SvaraRaderaRiktigt bra blogg! Jag och en kompis har fiskat i samma sjö som du i snart 10 år nu. Jag tror att vi har stött på varandra någon gång ute på sjön. Det vore kul om vi kunde ta ett fiskepass tillsammans någon gång. Vi är båda riktiga fiskenördar och vi trodde länge att det i stort sett bara var vi som fiskade i sjön. Dra iväg ett sms till 076-8171333 om du är sugen på fiskesällskap framöver.
Mvh Björn
Tack Björn! Visst kan vi fiska tillsammans. Det är alltid trevligt med sällskap.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHej fiskar i samma sjö men harvat fått fisk på hela vintern. Undrar om du kan ge lite tips.
SvaraRaderaTjenare biuffen 50! Visst kan jag ge några tips. Vi tar det på mail: anders.perols@icloud.com
Radera