Tipset som nedan följer fick jag i min tur av Per, gästen som tillsammans med sin son Alfred fiskade skjortan av mig i söndags (länk till den turen här). Per, som har vana med flugbindning, hade bundit fast tafsmaterial på sina trekrokar för att skydda de två krokar som inte sitter inkörda i gummit. Det jag kommer att visa här är metoden för oss som saknar såväl bindstäd som övrig flugbindningsutrustning samt tillhörande kompetens inom området.
Det som behövs är:
- Trekrok i valfri storlek
- Bindtråd - jag använde en gammal flätlina 0,18 mm vilket fungerade men var i grövsta laget...
- Fluocarbon - gärna 1mm i diameter (jag använde 0,9 mm eftersom det råkade finnas hemma) Här kan förstås också andra material användas. Per körde med nickelcoated wire från mustad (80 lb). Att tänka på är att materialet inte får vara för mjukt då det inte orkar stöta bort växterna från kroken. Det får inte heller vara för styvt då krokningsförmågan försämras. Det måste i vilket fall vara böjligt och framförallt ha förmågan att inte räta ut sig igen.
- Superlim
- Tång
Börja med att lokalisera den del av skaftet som är plattare uppåt samtidigt som en ensam krok pekar nedåt. Denna ensamma krok är den som ska in i gummit så småningom och behöver därför inte skyddas.
Stryk ut en droppe superlim längs den del av skaftet som ska lindas och fäst snabbt och ganska hårt in tråden på hela den ytan. Låt torka och klipp av trådänden.
Linda ett tiotal kraftiga varv till. Klipp sedan av två bitar fluocarbon (eller annat material) som är ca 4 cm långa. Placera ändarna av det önskade materialet ett par mm in på det lindade området från krokarna sett med resten av materialet mot och förbi kroköglan. Håll fast det hela och bind försiktigt men kraftigt fast fluocarbonbitarna med ca 10 varv. Var noga med att de ligger kvar rakt på krokskaftet under detta moment.
Stryk ut superlim och täck hela området med ett lager tråd.
Nu sitter fluocarbonen på plats men måste böjas till. Först böjs materialet bakåt precis där det kommer ut från under tråden, vid kroköglan. Nu kommer spröten peka uppåt, snett bakåt.
Sedan böjs de bakåt en gång till, mot krokarna, ungefär 1,5 cm in på materialet. Kapa därefter spröten i höjd med krokspetsarna och sedan är det klart!
För er lyckosamma spinnfiskare vars vatten är spenatfria kan ju detta kanske vara ett pysseltips inför det grunda, vassnära vårfisket? Perfekt syssla i vinter också när fiskesuget blir olidligt.
Skitfiske på er, så länge!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar